Gratis vs kommersiellt antivirusprogram

Här på gratisantivirusprogram.nu tipsar vi dig om det mesta som har med internetsäkerhet och gratis antivirusprogram att göra. Vi tycker därför att det kan vara på sin plats att även titta på vad som skiljer ett gratis och kommersiellt antivirusprogram åt.

Skydd mot virus

Enligt tester är det ingen större skillnad på ett kommersiellt och ett gratis antivirusprogram när det gäller att stoppa och ta bort virus, trojaner, spionprogam, maskar och andra skadliga koder. Om man jämför ett gratis och ett kommersiellt antivirusprogram från samma tillverkare kan den kommersiella versionen möjligtvis vara runt 0.5 % bättre på att stoppa virus, vilket är försumbart för de flesta användare. Eftersom skillnaden är så liten så kan ett bra gratis antivirusprogram från en tillverkare vara bättre än ett kommersiellt antivirusprogram från en annan tillverkare. Därför finns det egentligen ingen anledning att skaffa ett kommersiellt antivirusprogram om du bara vill ha ett program som stoppar och tar bort virus.

Prestanda

Ett kommersiellt och ett gratis antivirusprogram tar ungefär lika mycket (eller snarare lika lite) av din dators prestanda och startar upp lika snabbt. Det finns emellertid tester i PC Mag som har visat att vissa gratis antivirusprogram startar upp marginellt snabbare än den kommersiella versionen från samma tillverkare.

Funktioner

Det är först när vi kommer till antal funktioner som ett kommersiellt antivirusprogram breddar ett gratis antivirusprogram. Ett kommersiellt antivirusprogram har ofta funktioner för säker e-handel, för säkra banktransaktioner på nätet, ett identitetsskydd, en föräldrakontroll och flera prestandaförbättrande funktioner. Dessutom får du full koll på alla viktiga händelser som sker i din dator, som till exempel när en programvara har installerats och uppdaterats vilket underlättar för dig om du behöver felsöka din dator. Det finns också många kommersiella antivirusprogram där en utmärkt brandvägg ingår, vilket är ett stort plus eftersom Windows egna brandvägg inte är den bästa.

Slutsats

Om du bara vill ha ett program som stoppar och tar bort virus och andra skadliga koder räcker ett gratis antivirusprogram långt, men om du ytterligare vill öka din internetsäkerhet bör du skaffa ett kommersiellt antivirus.

Read More