Så här förstör virus

Virus kan radera dina filer.

Om du får ett virus kan det radera dina mediefiler och dina dokument. Förvisso kan vissa filer ersättas (till exempel musik och nerladdad video), men det är extra illa om viruset raderar dina privata bilder, videor och dokument, de är ju oersättliga.

Virus kan radera hela din hårddisk.

Ett virus kan radera (omformatera) hela din hårddisk vilket innebär att allt du har på datorn utplånas, inklusive ditt operativsystem och dina privata filer. Det finns även logiska bomber, som är en slags trojan, som vid en viss tidpunkt slår till och raderar hela din hårddisk.

Virus kan få din dator att sluta fungera.

Det finns virus som sakta men säkert sprider sig i din dator och gör din dator allt segare. Tillslut kan din dator helt upphöra att fungera och då går det inte ens att starta upp den. Antingen måste du installera om ditt operativsystem eller testa att starta datorn från en startskiva som har ett antivirus.

Virus kan ändra i dina dokument.

Det finns virus som gjorda för att förstöra dina dokument. Dessa virus raderar inte alltid själva dokumentet men ändrar på innehållet och sabbar dina mallar, vilket kan vara väl så illa.

Spionvirus kan komma över din privata information.

Ett spionvirus kan samla in information som ditt kontonummer, dina kreditkortsuppgifter, dina lösenord och mycket annat som sedan skickas vidare till fel händer. Det här är mycket illa både för ditt liv på nätet och utanför nätet. Fast det kallas för spionvirus är egentligen i grund och botten en trojan, så egentligen är det mer korrekt att kalla ett spionvirus för ett spionprogram.

Det finns även Keyloggers som samlar in all din information. Om du har fått en Keylogger i din dator kan hackern se allt du gör på din dator, vad du skriver, vilka sidor du besöker, vad för mail du skickar, hur mycket du har på ditt bankkonto och så vidare. Om du skaffar ett gratis antivirusprogram slipper du tack och lov även Keyloggers.