Så skyddar du dig mot virus

Att skydda sig mot virus är a och o för alla datoranvändare. Det finns inget värre än att drabbas av virus. Virus kan radera dina filer, förstöra dina foton, ändra dina dokument eller i värsta fall radera hela din hårddisk.

Installera viktig programvara

Antivirusprogram. Det första du bör göra när du kopplar upp dig på nätet med din nya dator är att ladda ner ett gratis antivirusprogram. Efter du har gjort det bör du omgående installera antivirusprogrammet innan du gör någonting annat. När det gratis antivirusprogrammet väl är installerat och datorn är omstartad har du nu ett grundläggande skydd mot virus och kan i lugn och ro surfa runt, kolla din e-post och ladda ner andra program.

Antispionprogram. Det är inte heller dumt att gardera sig mot elaka spionvirus (som till exempel trojaner) genom att installera ett antispionvirusprogram. De flesta gratis antivirusprogram skyddar förvisso även mot spionvirus, men många datoranvändare föredrar ändå att använda sig av ett program som är specialiserat på just spionvirus.

Brandvägg. Öka säkerheten ytterligare med hjälp av en brandvägg. Brandväggen förhindrar att otillåten trafik tar sig till och från din dator. Det finns en inbyggd brandvägg i Windows som fungerar relativt bra. Se till att den är påslagen och att alla inställningar ser ut som de ska. Windows guidar dig om du inte vet hur man gör. Om du är riktigt kräsen när det gäller säkerhet kan du skaffa en brandvägg från tredje part. Det finns nämligen bättre brandväggar än Windows egna.

Andra sätt att skydda sig mot virus

Var extra försiktig när du laddar ner fildelat material. Även laglig fildelning kan sprida virus. Skanna alltid dessa filer med ditt gratis antivirusprogram om det inte gör det automatiskt.

Var försiktig med länkar och bilagor som hamnar i din e-post. Många gratis antivirusprogram skannar automastiskt din e-post och varnar dig för farliga länkar. Om det inte gör det bör du skanna e-postbilagorna manuellt med ditt antivirusprogram och undvik att klicka på märkliga länkar.

Ladda inte ner skumma codec på okända hemsidor. Om du hamnar på en sajt som kräver att du måste installera ett tillägg eller ett codec för att du ska kunna köra ett program eller för att se en film, ladda inte ner det! Det är förmodligen ett virus. Installera bara tillägg och codec från utgivare som du på.