Tecken på virus

Även om du har ett bra gratis antivirusprogram installerat i din dator finns det en liten, liten risk för att den kan drabbas av virus ändå. Ett riktigt effektivt antivirusprogram stoppar de allra flesta virus, spionprogram och andra skadliga program, men det finns inget antivirusprogram som är 100 % säkert. Därför bör du för säkerhetsskull djupskanna din dator med ditt antivirusprogram eller med en gratis online scanner någon gång ibland och även lära dig hur man ser tecken på virus.

Så ser du tecken på virus

Här ska vi på gratisantivirusprogram.nu visa dig några klassiska tecken på virus som du bör känna till.

Din dator blir slöare och slöare

Om din dator blir allt långsammare kan den ha drabbats av virus som håller på att sprida sig i din dator. Det kan emellertid även bero på att din hårddisk håller på att bli full av dina egna filer eller bero på ett hårdvaru- eller mjukvarufel. Det enda sättet att ta reda på om din dator har drabbats av virus eller har något annat problem är att djupskanna datorn med ditt antivirusprogram eller med en online scanner.

Din hårddisk arbetar fast du inte använder den

Om du hör att din hårddisk arbetar trots att du inte använder den kan det vara tecken på virus. Men kolla att det inte beror på att datorn håller på att ladda ner uppdateringar, virusdefinitioner eller att något av dina seriösa program kommunicerar med nätet innan du drabbas av panik. Om hårddisken ändå arbetar kan det även bero på att den är extremt defragmenterad eller att mjukvaran eller hårdvaran strular.

Filer som försvinner och förändrats

Om du saknar filer fast du är säker på att du inte har slängt dem eller om dina dokument ser annorlunda ut eller uppför sig konstigt när du arbetar med dem är det ett tydligt tecken på virus.

Modemet jobbar när du inte använder datorn

På ditt modem finns det en indikator som blinkar när modemet skickar och tar emot information. Om du ser att den blinkar trots att du inte använder datorn bör du stänga av alla program som kommunicerar med nätet och se till att Windows och dina program inte laddar ner något. Om indikatorn fortfarande blinkar finns det stor risk för att du har drabbats av ett spionprogram som håller på att skicka och ta emot information. I sådana fall bör du genast djupskanna din dator med ditt gratis antivirusprogram eller en gratis online scanner.