Mobilskydd

Idag, när det säljs fler surfplattor och mobiltelefoner än bärbara datorer, har antivirustillverkarna naturligtvis även börjat tillverka gratis antivirusprogram och andra program som skyddar din mobil och surfplatta, något som du också bör använda dig av.  Dagens smartphones är nämligen betydligt känsligare när det gäller virus än vad de gamla mobiltelefonerna var.

Så skyddar du din mobil

Nu ska vi ge dig tips på två bra skydd för mobil: gratis antivirusprogram och stöldskydd.

Skaffa ett gratis antivirusprogram

Det finns massor av gratis antivirusprogram för mobiler som du antingen kan ladda ner hos de antivirustillverkare du hittar här på gratisantivirusprogram.nu eller direkt i App Store, Google Play eller Windows Store, beroende på vilket operativsystem du använder dig av. Men välj inte vilket antivirusprogram som helst eftersom långt ifrån alla håller måttet. Ett bra gratis antivirusprogram ska både vara bra på att stoppa och ta bort virus, adware och andra otrevliga program.

Skaffa ett mobilt stöldskydd

Det finns både gratis och kommersiella stöldskydd för mobilen vilket är guld värt om du blir av med din mobil. Många gånger ingår stöldskyddet när du köper ett fullständigt internetsäkerhetspaket som även innehåller ett antivirus. För att stöldskyddet ska fungera måste du både ladda ner en programvara till din mobil och registrera dig på internetsäkerhetsföretagets hemsida, för det är där du loggar in om du blir av med din mobil och kan då genomföra följande åtgärder:

  • Lokalisera mobilen. Om mobilen är påslagen kan du via mobilens GPS lokalisera mobilens position.
  • Radera allt du har på mobilen. Om du misstänker att du aldrig kommer att få tag på din mobiltelefon är det alltid bäst att radera allt du har i mobilen så att tjuven eller upphittaren inte kan snoka bland dina mail, kapa ditt Facebookkonto, missbruka dina privata bilder med mera.
  • Låsa mobilen. Om du inte har gett upp hoppet och tror att du kommer att få tillbaka din mobil kan du fjärrlåsa den så att ingen kommer in på den, vilket är bra om du inte brukar använda pinkod eller lösenord i vanliga fall, något som du alltid bör göra.

Observera att internetsäkerhetsföretagens mobila stöldskydd kan skilja sig åt och kan innehålla både fler eller färre funktioner än de här, så jämför alltid olika stöldskyddslösningar precis som du brukar göra när du jämför olika gratis antivirusprogram.